Diamant.pl

e-sklep

Pieczony dżem jabłkowy

porcje

czas
przygotowania

czas
gotowania

poziom
trudności

Składniki

  • 1 cytryna
  • 950 g jabłek
  • 50 g domowego marcepanu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 kg Diamant Cukier Żelujący 1:1

sposób przygotowania

1

Wyciśnij sok z cytryny.

2

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój.

3

Jabłka wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i pozostaw na 3-4 godziny.

4

Pokrój marcepan na małe kostki.

5

Posiekaj rodzynki.

6

Dodaj rodzynki, migdały i cynamon do jabłek, umieść w rondlu i zagotuj mieszając.

7

Gotuj przez 4 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając, żeby masa nie przywarła do dna.

8

Pod koniec gotowania dodaj i rozmieszaj marcepan.

9

Natychmiast wlej do słoików i dobrze je zakręć.