Składniki
- 1 cytryna
- 950 g jabłek
- 50 g domowego marcepanu
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych migdałów
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 kg Diamant Cukier Żelujący 1:1
Pieczony dżem jabłkowy
porcje
czas
przygotowania
czas
gotowania
poziom
trudności
Składniki
sposób przygotowania
1
Wyciśnij sok z cytryny.
2
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój.
3
Jabłka wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i pozostaw na 3-4 godziny.
4
Pokrój marcepan na małe kostki.
5
Posiekaj rodzynki.
6
Dodaj rodzynki, migdały i cynamon do jabłek, umieść w rondlu i zagotuj mieszając.
7
Gotuj przez 4 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając, żeby masa nie przywarła do dna.
8
Pod koniec gotowania dodaj i rozmieszaj marcepan.
9
Natychmiast wlej do słoików i dobrze je zakręć.
zobacz inne przepisy