Diamant.pl

e-sklep

Dżem bananowo - cytrynowy

porcje

czas
przygotowania

czas
gotowania

poziom
trudności

Składniki

  • 650 g obranych bananów
  • 3-4 cytryny
  • 200 ml nektaru bananowego
  • 500 g Diamant Cukier Żelujący 2:1

sposób przygotowania

1

Obierz banany i pokrój je na duże kawałki.

2

Cytryny wymyj, sparz, osusz, dokładnie zetrzyj skórkę z całych owoców i wyciśnij sok.

3

Banany rozgnieć lub rozdrobnij, skórki z cytryny poszatkuj, dodaj sok z cytryny i nektar bananowy, a następnie wymieszaj.

4

Dodaj cukier żelujący i dokładnie wymieszaj.

5

Gotuj przez 3 minuty, mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka.

6

Natychmiast rozlej do słoików i dobrze je zakręć.