Składniki
- 650 g obranych bananów
- 3-4 cytryny
- 200 ml nektaru bananowego
- 500 g Diamant Cukier Żelujący 2:1
Dżem bananowo - cytrynowy
porcje
czas
przygotowania
czas
gotowania
poziom
trudności
Składniki
sposób przygotowania
1
Obierz banany i pokrój je na duże kawałki.
2
Cytryny wymyj, sparz, osusz, dokładnie zetrzyj skórkę z całych owoców i wyciśnij sok.
3
Banany rozgnieć lub rozdrobnij, skórki z cytryny poszatkuj, dodaj sok z cytryny i nektar bananowy, a następnie wymieszaj.
4
Dodaj cukier żelujący i dokładnie wymieszaj.
5
Gotuj przez 3 minuty, mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka.
6
Natychmiast rozlej do słoików i dobrze je zakręć.
zobacz inne przepisy