Składniki
- 600 g surowych buraków
- 2 pomarańcze
- ok. 200 ml soku pomarańczowego
- 400 g malin
- 1 kg Diamant Cukier Żelujący 1:1
Dżem z buraków i malin
porcje
czas
przygotowania
czas
gotowania
poziom
trudności
Składniki
sposób przygotowania
1
Umyj buraki, obierz ze skórki, pokrój na bardzo małe kostki i odważ 600 g
2
Pomarańcze wymyj, sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj skórkę. Następnie wyciśnij sok i uzupełnij do 400 ml sokiem pomarańczowym.
3
Gotuj buraki w soku pomarańczowym przy otwartej pokrywce, aż do miękkości. Następnie odcedź je, przetrzyj i odważ 600 g.
4
Umyj maliny, a następnie odważ
400 g.
5
Zmieszaj buraki i maliny z cukrem w dużym rondlu i zagotuj mieszając.
6
Gotuj przez 4 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając, żeby masa nie przywarła do dna.
7
Gorącą masę natychmiast do przelej słoików i dobrze je zakręć.
zobacz inne przepisy