Diamant.pl

e-sklep

Dżem z buraków i malin

porcje

czas
przygotowania

czas
gotowania

poziom
trudności

Składniki

  • 600 g surowych buraków
  • 2 pomarańcze
  • ok. 200 ml soku pomarańczowego
  • 400 g malin
  • 1 kg Diamant Cukier Żelujący 1:1

sposób przygotowania

1

Umyj buraki, obierz ze skórki, pokrój na bardzo małe kostki i odważ 600 g

2

Pomarańcze wymyj, sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj skórkę. Następnie wyciśnij sok i uzupełnij do 400 ml sokiem pomarańczowym.

3

Gotuj buraki w soku pomarańczowym przy otwartej pokrywce, aż do miękkości. Następnie odcedź je, przetrzyj i odważ 600 g.

4

Umyj maliny, a następnie odważ
400 g.

5

Zmieszaj buraki i maliny z cukrem w dużym rondlu i zagotuj mieszając.

6

Gotuj przez 4 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając, żeby masa nie przywarła do dna.

7

Gorącą masę natychmiast do przelej słoików i dobrze je zakręć.